18 . Pszemysław

  Weizen IPA  

  Z tej warki nie pozostała już żadna butelka...

Składniki

Słody: Pilzneński 3 kg; Pszeniczny 3 kg

Chmielenie: Tomahawk 10 g (60 min); Saaz 15 g (30 min); Amarillo 20 g (hop stand 80 min); Saaz 15 g (hop stand 80 min); Citra 15 g (hop stand 80 min); 30 g Simcoe (hop tea 30 min, na zimno)

Drożdże: Safbrew WB-06

Modyfikacja wody: Gips piwowarski (siarczan wapnia) 4 g; Chlorek wapnia 2 g; Kwas cytrynowy 5 g — zacieranie, 5 g wysładzanie

Informacje o warce

Styl: Weizen IPA

Data uwarzenia: 2013-10-28

Gęstość początkowa: 12° Plato

Gęstość końcowa: 2.5° Plato

Zawartość alkoholu: 5.1% ABV

Goryczka: 19 IBU

Kolor: 6 EBC

Butelkowanie: 2013-11-18

Opis stylu

Weizen IPA (hybrid: Hefe-Weizen / IPA)

Krótki opis

Połaczenie mocno chmielonego amerykańskiego Ale z odświeżającym pszeniczniakiem w stylu hefe-weizen. Piwo jest fermentowane przy użyciu bawarskich szczepów drożdży oraz chmielone amerykańskimi, niemieckimi lub angielskimi odmianami.

Komercyjne przykłady

AleBrowar B-Day Lądowanie w Bawarii, Kuhnhenn Gummy Weizen IPA