41 . Carbon II

  Cascadian Dark Ale / Black IPA  

  Z tej warki nie pozostała już żadna butelka...

Składniki

Słody: Pilzneński 5 kg; Carahell 0,5 kg; Monachijski 0,5 kg; Caraafa II Special 0,5 kg; Karmelowy (30) 0,3 kg; Suma: 6,8 kg

Chmielenie: Chinook 10 g (60 min); Chinook 30 g (15 min); Azzacca 10 g (15 min); Chinook 20 g (12 min); Azzacca 20 g (9 min); Citra 20 g (6 min); Cascade 20 g (3 min); Azzacca 20 g (0 min); Azzacca 50 g (na zimno); Cascade 40 g (na zimno); Chinook 40 g (na zimno)

Drożdże: Fermentum Mobile FM52 (Amerykański Sen)

Modyfikacja wody: Kwas fosforowy 12 + 5 ml, chlorek wapnia 5ml

Informacje o warce

Styl: Cascadian Dark Ale / Black IPA

Data uwarzenia: 2017-02-23

Gęstość początkowa: 16° Plato

Gęstość końcowa: 3° Plato

Zawartość alkoholu: 7% ABV

Goryczka: 60 IBU

Kolor: 55 EBC

Butelkowanie: 2017-03-08

Opis stylu

Black IPA/CDA (Cascadian Dark Ale)

Aromat

Umiarkowany do wysokiego aromat chmielowy, często o charakterze określanym jako pestkowe owoce, tropikalny, cytrusowy, żywiczny, sosnowy, jagodowy lub melonowy. Jeśli chmielony na zimno to może posiadać dodatkowe aromaty kwiatowe, ziołowe lub trawiaste, aczkolwiek nie jest to wymagane. Bardzo niski do umiarkowanego aromat ciemnych słodów, który opcjonalnie może zawierać aromaty lekko czekoladowe, kawowe lub opiekane. W tle można znaleźć trochę czystej i lekkiej karmelowej słodkości.W niektórych wersjach zauważalna może być owocowość pochodząca od estrów lub od chmielu, aczkolwiek neutralny charakter fermentacji także jest akceptowalny.

Wygląd

Przedział koloru od ciemnobrązowego do czarnego. Powinno być klarowne, aczkolwiek niefiltrowane wersje chmielone na zimno mogą być lekko mgliste, jeśli jest opalizujące nie powinno być mętne. Dobra piana w kolorze od lekko brązowego do brązowej, powinna się utrzymywać.

Smak

Średnio-niski do wysokiego smak chmielowy z aspektami tropikalnych i pestkowych owoców, melona, cytrusów, jagody, sosny czy żywicy. Średnio wysoka do bardzo wysokiej chmielowa goryczka, aczkolwiek ciemne słody mogą wzmagać postrzeganie goryczki. Bazowy smak słodowy jest generalnie czysty i od niskiej do średniej intensywności, opcjonalnie może posiadać smak lekko karmelowy lub toffi. Smak ciemnych słodów od niskiego do średnio niskiego; umiarkowany smak czekoladowy lub kawowy może być obecny, ale palone nuty nie powinny być intensywne, popiołowe lub przypalone, nie powinny kolidować z chmielem. Niska do umiarkowana owocowość (od drożdży lub chmielu) jest akceptowana ale nie wymagana. Wytrawny do lekko pół wytrawnego finiszu. Finisz może posiadać lekko palony charakter który wpływa na odczucie suchości, aczkolwiek nie jest wymagany. Goryczka chmielowa i smak chmielu może pozostawać ale nie powinna być szorstka. Bardzo niski, czysty, smak alkoholowy może być zauważalny w mocniejszych wersjach.

Tekstura

Łagodne, średnio lekkie do średniego ciało bez znaczącego ściągania pochodzącego do chmielu lub palonych słodów. Wersje chmielone na zimno mogą być trochę żywiczne. Średnie nagazowanie. Obecna może być lekka kremistość ale nie jest to wymagane. Lekkie alkoholowe rozgrzewanie może być i powinno być odczuwalne w mocniejszych (ale nie we wszystkich) wersjach.

Ogólne wrażenia

Piwo z suchością i balansem przesuniętym na chmielowość i smakiem charakterystycznym dla American IPA, tylko ciemniejsze w kolorze ale bez mocnego palonego i przypalonego smaku. Smak ciemnych słodów jest delikatny i wspierający a nie jako główny komponent. Pijalność to klucz.

Komentarz

Większość wersji jest standardowej mocy. Mocniejsze przykłady mogą wydawać się jak wielkie, chmielowe portery, jeśli są zbyt ekstremalne, cierpi na tym pijalność. Słody i chmiele tworzą ciekawą interakcję.

Historia

Wariacja stylu American IPA po raz pierwszy komercyjnie została uwarzona około 1990 roku przez Grega Noonana jako Blackwatch IPA. W początkowych latach roku 2000 styl był popularyzowany w USA na północno zachodnim wybrzeżu oraz południowej Kaliforni. Styl ten jest czasem znany jako Cascadian Dark Ale (CDA), głównie na północno-zachodnim wybrzeżu USA.

Surowce

Słód palony bez łuski dla koloru i trochę dla smaku, bez szorstkości i cech przypalonych; amerykańskie i z nowego świata odmiany chmielu które nie kłócą się z palonym słodem. Charakterystyki zacytowanych chmieli są typowe dla tych gatunków chmielu; inne cechy/właściwości są możliwe, zazwyczaj jeśli pochodzą od nowszych odmian.

Podstawowe informacje

Gęstość początkowa: 12,4 - 20,5°Blg

Goryczka: 50 – 90 IBU

Gęstość końcowa: 2,6 – 4,6°Blg

Kolor: 25 – 40 SRM

Alkohol objętościowo: 5.5 – 9%

Komercyjne przykłady

21st Amendment Back in Black (standard), Deschutes Hop in the Dark CDA (standard), Rogue Dad’s Little Helper (standard), Southern Tier Iniquity (double), Widmer Pitch Black IPA (standard)